4.1.2016

ZOOS - YES YES OR NO NO?

Grrrau! Oltiin tuossa yks päivä Lauran kanssa - missäpäs muuallakaan kuin Korkeasaaressa! Lämpötila oli siinä nollan tuntumassa, mut tuuli oli jonkun verran kova, että mulla jäi punaiset posket pariksi päiväksi reissun jälkeen. Ja oli kyl muutenkin ihan jäätävän kylmä, kun pelkkää seisoskeluahan se käytännössä siellä on. Jos joku sinne on vielä täs talvella lähdössä, niin laittakaa vähintäänkin aluskerrastot ja toppavaatteet. Serisously. Meidän lisäksi siellä oli jengiä ehkä muutama kymmentä, eli eläimiä sai todellakin ihastella rauhassa. En oo Korkeasaaressa käynyt, noh, viimeks kymmenisen vuotta sitten. Olin ihan yllättynyt tuosta eläinmäärästä siellä, että miten moni laji on talvisinkin ulkona, eiks ne jäädy?! Karhut ja pesukarhut olivat kokonaan talviunilla, ja mm. apinat ja kengurut oli siirretty sisätiloihin.

joulukuu 20152 PC300106 joulukuu 20153 PC300088
PC300107

Eläimet on mulle tosi lähellä sydäntä, vaikken semmoista itse oo koskaan omistanutkaan, ellei akvaariokaloja lasketa, heh. Oon varsinkin nyt tässä vanhetessa ollut tosi eläintarhavastainen ihminen. Kaikki elukat ovat alkukantaisesti luonnosta peräisin ja sinne ne kuuluvat, vapauteen. Kauheeta ajatella, että Afrikan pikku apinat ja merten suuret kotkat joutuvat olemaan suljettujen seinien ja häkkien sisällä, eivätkä koskaan saa maistaa vapauden makua. Eihän ihmistäkään suljeta kotiinsa loppuelämäksi. Tätä mieltä mä oon vahvasti ollut siihen asti, kunnes Laura valisti mua ajatuksella, mikä ei koskaan oo käynyt pienessä mielessäkään!

Tässä maailmassa on niin valtavasti ahneita ihmisiä, että järkyttävät määrät kaikenlaisia eläimiä on uhanalaisia pikkuliskoista isoihin rytkyihin. Mm. amurinleopardi, joka tuolla Korkeasaaressakin vilisti, on äärimmäisen uhanalainen, niitä on luonnonvaraisena enää reilut 60 salametsästyksen takia. Mut mitä eläintarhat tekee? Nehän säilyttää sen lajin hengissä. Luonnostahan se voi hävitä ajan kanssa kokonaan, mutta sadat eläintarhat pitävät amurinleopardin perimää lukkojen takana. Se ei sieltä mihinkään häviä. Eläintarhat on vähän kuin geenipankkeja. Saadaan nauttia luonnon monimuotoisuudesta, vaikka syystä tai toisesta uhanalaiset lajit häviäisi luonnosta kokonaan. Ja kuka tietää, jos tulevaisuudessa näiden "geenipankkien" takia voidaankin saada sukupuuttoon kuolleet eläimet takaisin luontoon ja lajikannan uuteen kasvuun! Eläintarhoissa olevat elukat ovat muutenkin tieteen kannalta varmasti suuri onni, koska niitä pystyy tutkiskella siellä kaikessa rauhassa niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Ja sehän on aina plussaa, ihan myös niiden omaa etua ajatellen.

Korkeasaaren eläimillä on onneksi tosi hyvät oltavat verrattuna vähän köyhempiin maihin. Täällä eläinten oikeudet otetaan suuresti huomioon. En missään nimessä hyväksy esim. paikallista "minieläintarhaa" Balilla, jossa jäätävän kokoinen haukka oli lukittu niin pieneen häkkiin, ettei se mahtunut edes levittämään siipiään. Tai jossa käärmeen koti oli betoninen luukku maan alla ilman valoa, viereisessä komodonvaraani, joka hädin tuskin pystyi kääntymään. Tähän vielä mainittakoon, että kyseinen paikka oli muuten saari lempinimeltään Sea Turtle Island. Siellä "pelastettiin" merikilpikonnia, ja loput eläimistä saikin tuommoista kohtelua... The more you know.

Kuulostanpas nyt joltain eläinaktivisti-saarnaajaeukolta :-D Mut tottahan tuo on! Tuli vaan jäätävä ahaa-ilmiö, kun ekaa kertaa mulle kerrottiin eläintarhojen hyödyistä, koska niitä en oo tullut koskaan edes ajatelleeksi. Pitäis varmaan enemmänkin hengata itseäni fiksummassa seurassa, haha. Tässä on taas konkreettinen esimerkki siitä, miten mikään ei ole mustavalkoista. - Sissi

4 kommenttia:

 1. Oot asian ytimessä ystävä hyvä ;--) Hienoo et sä hiffaat kuitenki tämmöset vähän tärkeemmät asiat vaikket ehkä valotusajoista ja aukoista (vielä) kauheesti ymmärräkään :"D <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä nekin sieltä sit ajallaan... onhan ne sit niinku 2nd most important thing :DDd pusiii

   Poista
 2. Naapurit "kiittää" geenipankin viimeisestä kuvasta, huuto kuului varmaan seuraavaan rappuun asti! Ois pieni varoitus ollu ihan paikallaan siitä käärme kuvasta. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahah, mun mielestä se on aika lutunen!! :D

   Poista